Czym charakteryzują się gazy spożywcze?

W przemyśle spożywczym najważniejszą kwestią na każdym etapie produkcji jest bezpieczeństwo produktów. Muszą być one przygotowywane i pakowane w odpowiedni sposób, a także zabezpieczane przed utratą świeżości. Nie jest to jednak trudne zadanie, ponieważ branża gastronomiczna korzysta z przystosowanych do tego celu gazów spożywczych. Z naszego artykułu dowiesz się, czym się one charakteryzują.

Najważniejsze zastosowanie gazów spożywczych

Gazy spożywcze to substancje, które mogą być stosowane do konserwacji żywności, wzmacniania jej smaku lub tworzenia pożądanej konsystencji. Mogą działać również utwardzająco lub spieniająco. Właściwie dobrane gazy chronią tłuszcz przed jełczeniem, a także pozwalają na wytwarzanie sypkich kultur bakterii konserwowanych metodą kriogeniczną. Dzięki nim produkty są chronione przed utratą świeżości i aromatu, ponieważ zastosowanie gazów na etapie pakowania zapewnia ochronę przed utlenianiem, a także przed innymi groźnymi dla żywności procesami. Nie są to jednak ich wszystkie funkcje, co potwierdza przedstawiciel hurtowni gazów spożywczych

Gazy spożywcze powstrzymują również rozwój pleśni, grzybów oraz bakterii, co jest szczególnie istotne w przypadku nabiału. Ograniczają ponadto przemianę materii w owocach i warzywach. Są także przydatne podczas przechowywania i transportu. Oprócz tego służą do nasycania gazem napojów gazowanych i musujących, wyjaśnia nasz rozmówca.

Najpopularniejsze rodzaje gazów spożywczych

Gazy spożywcze są bezwonne, bezbarwne i nie posiadają smaku. Dodatkowo są stosunkowo niedrogie w porównaniu z innymi rodzajami gazów. Mają również niską temperaturę wrzenia, co sprawia, że są łatwiejsze do przechowywania i transportu niż inne rodzaje gazów. Ponadto są niepalne i nie wchodzą w reakcje z innymi substancjami lub materiałami. Co jednak najważniejsze, są bezpieczne do użycia z produktami spożywczymi.

Najczęściej spotykane gazy spożywcze to azot, dwutlenek węgla, tlen i argon. Azot jest używany do konserwacji żywności poprzez zapobieganie utlenianiu i spowalnianie wzrostu mikroorganizmów. Dwutlenek węgla ma z kolei zastosowanie do saturacji w napojach oraz do przedłużania trwałości produktów. Pozwala także zachować czerwony kolor mięsa. Tlen powstrzymuje rozwój organizmów beztlenowych w rybach oraz owocach morza, zaś argon wykorzystywany jest głównie w procesie produkcyjnym artykułów, które trafiają do puszek i butelek.